Raspberry Pad 5 incelemesine yer verdiğimiz bu makalede, Raspberry Pi ile ayrı ekran kullanmak yerine, geliştirilen Raspberry Pad 5’in dahili ekranıyla sağladığı kolaylıktan bahsedeceğiz.
Bigtreetech’in Raspberry Pad 5’i ilk bakışta 5 inçlik bir dokunmatik ekran gibi görünse de aslında durum farklı.
Raspberry Pad 5 incelemesi
Arkasında, CM4 formatlı MCU modüllerini doğrudan bağlamanıza olanak tanıyan Raspberry Pi Compute Module 4 yani CM4 olduğunu görüyoruz. Ayrıca, 2K destekli HDMI portu, GPIO, USB-C portu, USB 2.0 konektörleri, CSI arayüzü ve hatta kablolu ağlarımıza bağlantı için bir RJ-45 Ethernet konektörü çok çeşitli bağlantılar da mevcut.
Önemli : Raspberry Pad 5 CM4 modülünü ve 3v CR1200 RTC (Gerçek Zamanlı Saat) pilini içermez
Ekran kısmında ise beş adede kadar eşzamanlı dokunmayı algılayan ve 800×480 piksel çözünürlüğe sahip bir IPS panelimiz var. Ekranın parlaklığını ve yönünü kontrol etmek için ek olarak 3 farklı ayar butonu da yer alıyor.
Daha önce Raspberry Pad 5’in CM4 modülünün bağlantısı için bir konektöre sahip olduğunu söylemiştik, fakat CM4 tam olarak nedir?
Temel olarak CM4 modülü, Raspberry Pi 4 tarafından kullanılan ARM Cortex-A72 içeren küçük bir karttır. Bu modüller, Raspberry Pad 5 örneğimizde olduğu gibi, USB, video çıkışları vb. gibi arayüzler veya işlevler sağlayan başka bir denetleyici için üretilmiştir.
Raspberry Pad 5 Klipper Kurulumu
Artık Raspberry Pad 5’in tüm bilgilerine sahip olduğumuza göre, Klipper’ı yüklemek için hazırlayabiliriz
İlk olarak verilen vidalarla birlikte Raspberry Pad 5’in CM4 soketine sabitleyeceğimiz CM4 modülünün kurulumunu yapacağız.
CM4 modül yönü
CM4 modülü doğru şekilde takılmalıdır, önceki resimde gördüğümüz gibi Made in UK ibaresi Pad 5’in USB konektörlerinin yanında olmalıdır
CM4 modülü ile devam edersek, ne tür bir modül kullanacağımızı bilmek önemlidir, temel olarak farklı konfigürasyonlara sahip 4 kombinasyonu var.
- Wifi olmadan CM+ Lite
- Wifi İle CM+ Lite
- Wifi olmadan eMMC ile birlikte CM4 Lite
- Wifi ve eMMC ile birlikte CM4 Lite
CM4’ün eMMC veya Lite sürümün olup olmadığını bilmek önemlidir, çünkü bu durum Klipper yükleme şeklini değiştiriyor.
Klipper Kurulumu
Aşağıda, Klipper’ı hem CM4 Lite modüllerine hem de eMMC’li modüllere yükleme işleminden bahsedeceğiz. Arayüz olarak MainsailOS’u kullanacağız.
eMMC olmayan CM4 Lite modülleri için kurulum
Modülümüz eMMc olmayan bir CM4 Lite ise SD kartı kullanarak MainsailOS imajını yüklemeliyiz.
- SD kartı bilgisayarımıza takıyoruz, daha iyi bir performans için en az 16Gb-32Gb’lık ve mümkün olduğunca iyi okuma / yazma hızına sahip bir SD kullanmak gerekiyor.
- Raspberry Pi Imager programını açın eğer yüklü değilse buradan indirebilirsiniz
- İlk olarak, kurulacak işletim sistemini seçiyoruz. Diğer özel amaçlı İşletim Sistemleri → 3D baskı → MainsailOS‘u ve uygun olan bir sürümü (32 veya 64 bit) seçeceğiz.
- İşletim sistemimizi seçtikten sonra, bir sonraki adım SD sürücümüzü seçmek olacaktır
- İşletim sistemi görüntüsünü SD karta yazdırmadan önce ayar butonuna (dişli simgesine) tıklayarak SSH veya WiFi yapılandırmasını gerçekleştiriyoruz.
- Her şey ayarlandıktan sonra SD kart üzerine yazma işlemini başlatabiliriz
- İşlem bittikten sonra SD kartı Raspberry Pad 5 Sd kart yuvasına takıyoruz.
Raspberry Pad 5, sorunları tanımlamamıza yardımcı olabilecek sistem teşhisi için 3 LED’e sahiptir:
- – KIRMIZI, cihazın durumunu gösterir
- – MAVİ, CM4 modülüne güç verildiğini gösterir
- – YEŞİL, CM4 modülünün işletim sisteminin çalıştığını gösterir
WiFi yapılandırma işlemi başarısız olursa SD’yi tekrar bilgisayarımıza takıp wpa_supplicant dosyasını ayarlayabiliriz ya da raspi-config komutunu kullanabilirsiniz.
eMMC olan CM4 modülleri için kurulum
CM4 modülümüzün eMMC’ye sahip olması durumunda, aşağıdaki adımları izleyerek kurulumu bir öncekinden farklı bir şekilde gerçekleştirmeliyiz
CM4 modülümüzde eMMC varsa, Klipper için işletim sistemini SD karta yüklemek işe yaramayacaktır
- Raspberry Pi Imager’ı indiriyoruz.
- Ayrıca RPIboot yardımcı programın indiriyoruz (Windows/Mac&Linux)
Mac veya Linux kullanıyorsak, RPIboot’u kullanmak biraz daha zahmetli olacaktır çünkü derlememiz gerekecektir.
Mac ve Linux sürümleri derleme işlemi için aşağıdaki adımları takip edin
– Linux’ta terminal üzerinden aşağıdaki komutları çalıştırıyoruz:
sudo apt install git libusb-1.0-0-dev pkg-config git clone -depth=1 https://github.com/raspberrypi/usbboot cd usbboot make sudo ./rpiboot
– Mac için ise;
git clone -depth=1 https://github.com/raspberrypi/usbboot cd usbboot brew install libusb brew install pkg-config make sudo ./rpiboot[/box]
- CM4 modülümüzde BOOT moduna girmek için USBOTG anahtarlarını ve BOOT’u aşağıdaki resimde gördüğünüz konumlarda ayarlayacağız:
- RPIboot programını açıyoruz ve Raspberry Pad 5’i USB-C üzerinden bağlıyoruz.
- Raspberry Pi Imager’ı açıyoruz ve ilk maddede yer alan işlemi sistemi seçimini yapıyoruz fakat bu kez Sd kart değil Raspberry Pad 5’i seçiyoruz.
- Yükleme işlemi tamamlandıktan sonra, USB-C kablosunu çıkartıyoruz
- USBOTG anahtarlarını ve BOOT’u orijinal konumlarına getiriyoruz.
MainsailOS ayarları
Bu adımdan itibaren Raspberry Pad 5’imizin doğru bir güç kaynağına bağlı olduğundan emin olmalıyız çünkü yavaşlık, yeniden başlatma veya Wi-Fi bağlantısının olmaması gibi bazı sorunlar ortaya çıkabilir[/box]
- USB-C kablosunu tekrar bağlıyoruz ve Raspberry Pad 5 için atanan IP’yi tespit etmek ve SSH ile bağlanabilmek için kullandığınız router yönetim panelinde bğalı cihazlar kısmından Raspberry Pad 5’e ait ip adresini kullanarak bağlanıyoruz.
- İlk olarak, ekranın çalışması için gerekli sürücüleri yükleyeceğiz
Bağlandıktan sonra aşağıdaki komutu çalıştırıyoruz.
sudo wget https://datasheets.raspberrypi.com/cmio/dt-blob-disp1-cam1.bin -O /boot/dt-blob.bin
HDMI bağlantısını tekrar kullanmak istersek;
/boot/dt-blob file.bin
dosyasını silmeliyiz
- Raspberry Pad 5 USB 2.0 hub ile donatılmış olarak gelir, ancak varsayılan olarak CM4 modüllerinin işletim sistemi bunu devre dışı bırakabilir. Bunu etkinleştirmek için CM4 modülünü daha önce yaptığımız gibi BOOT moduna alıyoruz veya SD kartı bilgisayarımıza takıyoruz. Dosyalar içerisindeki config.txt dosyasını metin editörüyle açarak en alta aşağıdaki kodu ekliyoruz.
dtoverlay=dwc2,dr_mode=host
- KlipperScreen’ yüklenmemiş ise SSH terminali üzerinden KlipperScreen kurulumu yapacağız.
- MainsailOs panelindeki moonranker.conf dosyasının en altına aşağıdaki kodları ekliyoruz.
[update_manager KlipperScreen] type: git_repo path: ~/KlipperScreen origin: https://github.com/jordanruthe/KlipperScreen.git env: ~/.KlipperScreen-env/bin/python requirements: scripts/KlipperScreen-requirements.txt install_script: scripts/KlipperScreen-install.sh managed_services: KlipperScreen
Artık ağınızdaki herhangi bir cihazdaki web tarayıcıdan veya KlipperScreen üzerinden MainSailOs arayüzüne erişebiliriz.
Son olarak ise printer.cfg dosyanızı oluşturarak Klipper kullanmaya başlayabilirsiniz. Raspberry Pi’ye MainsailOS Nasıl Kurulur? isimli makalede konuyla ilgili detayları bulabilirsiniz.