Tasarımınızı mükemmelleştirdiniz ve ölçülerinizi tam olarak belirlediniz. Bilgisayar destekli taslak programınızı kullandınız ve 3D modeliniz mükemmel. Geriye kalan tek karar ne zaman baskıya gireceğiniz.
Devam etmeden önce, hangi malzemeleri ve filamentleri kullanmak istediğinizi belirlemek için zaman ayırdığınızdan emin olun. Çok çeşitli malzemeler var ve bunların özellikleri baskınızın kalitesini ve kullanışlılığını büyük ölçüde değiştirebilir.
3D Baskı Malzemesi ile Filament Arasındaki Fark Nedir?
Her şeyden önce, malzeme ve 3D yazıcı filamenti arasında ayrım yapalım. Malzemeler, yazdırmak için kullandığınız şeyin genel özellikleridir: örneğin, plastik, ahşap veya naylon filament
Filamentler, makaralara sarılan ve tasarımınızı örmek için 3D yazıcınızın ısıtma mekanizmasından geçirilen bu malzemelerin iplik benzeri parçalarıdır.
İhtiyaçlarım için en iyi malzemeyi ve filamenti nasıl bulabilirim?
3D baskı için malzemelerin çoğu termoplastiktir, özellikle de yeni başlayanlar için malzeme arıyorsanız. Bu malzemeler ısıtıldıklarında yanmak yerine eriyecek şekilde tasarlanmıştır ve 1,75 milimetre ve 3 milimetre olmak üzere iki boyutta olurlar. Bu ölçümler filamentin genişliğini ifade eder.
Standart FDM türü yazıcılar için standart 1,75’tir. Filamentler 0,5 ila 2 kilogram arasında değişen ağırlıklara göre satılır.
Ancak, başka malzemelerden parçalar karıştırılmış kompozit filamentler de bulabilirsiniz. Ahşap filament karışımlarının yanı sıra taş ve metal çeşitlerini de görebilirsiniz.
Bu filamentler, içlerine karışan plastik olmayan malzemelerin özelliklerine sahiptir.
Örneğin karbon fiber kompozit filament kullanırsanız, bitmiş baskınız karbon fiber dayanıklığının bir kısmını kazanacaktır.
Kompozit filamentlerin, ilave malzemelerin maliyetini hesaba katan bileşimleri nedeniyle termoplastiklerden daha pahalı olduğunu unutmayın.
Diğer bir yazıcı türü ise stereolitografi (Reçine) kullanan reçine bazlı baskılar yapan SLA türü yazıcılardır.
Bu tür yazıcılar, geliştirilen ilk 3D baskı teknolojisi türüdür ve çok ayrıntılı yüksek çözünürlüklü baskılar üretirler.
Profesyonel sınıf ekipman olarak piyasaya çıktılar ve bu şekilde fiyatlandırıldılar, ancak son birkaç yılda sanatçılar ve hobiler için daha uygun fiyatlı seçenekler haline geldi. 3D baskının bu alanıyla ilgileniyorsanız, filament yerine kullanmak istediğiniz reçine türünü seçersiniz.
Stereolitografi, UV’ye duyarlı reçine üzerinde bir şekil izlemek için ultraviyole lazerler kullanır. Lazere maruz kalan reçine sertleşerek 3D baskılı nesneyi oluşturur.
Diğer bir tür ise, UV ışığı yerine görünür ışık kullanan bir projektör dışında aynı işleme sahip olan dijital ışık işlemedir. Bu yöntemlerden herhangi birini kullanmak, yazıcının teknesine veya tepsisine ne tür bir reçine dökeceğinize bağlıdır.
Sizin İçin En İyi 3D Baskı Filamenti Nedir?
Artık 3D baskı malzemeleri ve filamentlerin temellerini öğrendiğimize göre, seçenekleriniz hakkında spesifik olmanın zamanı geldi.
Standart Filament
Güçten dayanıklılığa, esnekliğe ve hatta şeffaflığa kadar bir dizi özelliğe sahiptirler. ve hayal edebileceğiniz hemen hemen her renkte satılırlar.
PLA – Polylactic Acid
PLA, 3D baskıda kullanılan en yaygın malzemedir. Birçok yazıcı için varsayılan seçenektir ve genellikle yeni bir 3D yazıcı aldığınızda kutuda küçük bir imktar numune bir PLA yer alır. Yenilenebilir ürünlerden yapılan ucuz bir plastiktir.
PLA, kullanımı en kolay filamentlerden biridir. 3D baskı söz konusu olduğunda tüm deneyim seviyeleri için mükemmel bir seçenektir. PLA’nın bazı faydaları, ısıtıldığında ve basıldığında kokusuz bir filament olması, şeklini koruması ve nadiren çözülmesi ve kullanmak için ısıtılmış bir yatak gerektirmemesidir.
PLA iki boyutta çeşitli renklerde sunulmaktadır. İyi bir mukavemete ve dayanıklılığa sahiptir ancak çok sert bir malzemedir.
Bu filament, 3D baskıya alışmak için yeni başlayanlara şiddetle tavsiye edilir.
PLA, yazıcılarıyla uğraşan, prototipler, ev eşyaları ve basit oyuncaklar yaratan hobiler için iyidir.
Bazı önemli alt türler:
- Karbon Fiber PLA – hafif ve çok güçlü
- Yüksek Hızlı PLA – baskı hızınızı maksimuma çıkararak hızlı dönüşlü parçalar üretmenizi sağlar
- Karanlıkta Parlayan PLA – parlayan ve fosforlu PLA türleri
ABS – Akrilonitril bütadien stiren
3D baskı için en popüler ikinci filament türü ve popüler derken en yaygın kullanılanı kastediyorum. Çok dayanıklı bir plastiktir, PLA’dan biraz daha güçlü ve çok daha dayanıklıdır ve darbeye dayanabilir.
ABS filament ayrıca PLA’dan daha yüksek sıcaklık alabilir; ancak PLA’dan biraz daha zor yazdırılır. Ne yazık ki, bu filament çok hızlı soğutulduğunda bükülür, bu nedenle ısıtmalı bir baskı yatağı ve/veya kapalı bir baskı alanı kullanılması önerilir.
ABS’yi asetonda sonradan işleyebilirsiniz, bu da baskılarınıza inanılmaz bir parlaklık katacaktır. Bununla baskı yaparken duman çıkaracağından, iyi havalandırılan bir alanda baskı yapmak önemlidir.
ABS filament, fonksiyonel prototip parçalar ve oyuncaklar, hareketli parçalar içeren şeyler, yüksek darbe toleransı nedeniyle telefon ve diğer elektronik kasalar için kullanılır.
PC – Polikarbonat
ABS’ye çok benzeyen Polikarbonat filament, güçlü ve darbeye dayanıklı bir malzemedir. O kadar güçlüdür ki kurşun geçirmez cam yapımında kullanılır.
Eritmek ve baskı almak için çok yüksek sıcaklıklar gerektirir, bu da kullanımı daha zor hale getirir. Isıyı sağlayabildiğinizde, gücü ve dayanıklılığı için harika bir filamenttir.
Bir diğer önemli özelliği de sıcaklıklara dayanma kabiliyetidir. Polikarbonat 110°C’ye kadar formunu korur. Bu filament de biraz esnektir.
Polikarbonat, şeffaf görünümü nedeniyle güçlü ve dayanıklı kalması gereken parçalar, drone aksesuarları, mekanik ve otomotiv parçaları, çeşitli ekranlar ve aydınlatma malzemelerinde kullanılır.
Naylon
Gücü, dayanıklılığı, çok yönlülüğü ve ağırlığı açısından en uygun maliyetli filamenttir. Genellikle mekanik ve yapısal parçalar için kullanılır. Genellikle birçok kompozit 3D yazıcı için dolgu veya taban katmanı olarak kullanılır
Bu filament beyaz baskı yapar, ancak renkli boyalarda işlem sonrası renkleri emer.
Suya karşı son derece hassastır, bu nedenle saklamak için kuru bir saklama kutusu gerekli.
PET (PETG PETT) – Polietilen Tereftalat
PETG filament, PET’in en yaygın varyasyonlarından biridir. ABS’nin endüstriyel gücü ve PLA’nın kullanım kolaylığı ile bilinir. PLA’dan daha esnektir ancak ABS’den çok daha kolay yazdırılabilir.
Naylon gibi nemi emdiği için PETG konusunda dikkatli olmanız gerekir. Kuru bir ortamda saklanması gerekir.
PETT, PET’in bir başka popüler çeşididir. PETG filamentinden biraz daha güçlü olan şeffaf renkli PETT, bir başka alternatiftir.
PETG/PETT mekanik parçalar, fonksiyonel prototipler, elektronik kasalar ve şeffaf parçalar için kullanılır.
ASA – Akrilonitril Stiren Akrilat
Asa, ABS’ye çok benzer ancak UV ışınlarına dayanıklıdır. Bu filament türü oldukça güçlüdür ve güneşte kalsa dahi orijinal görünümünü korur. ABS karşısında çatlama ve sararma eğilimindedir.
ASA, ömrünün büyük bir kısmını dışarıda geçirecek şeyler basmak için kullanılır. Tıpkı ABS gibi yoğun, dayanıklı ve güçlü bir malzemedir. Sıcaklığa duyarlı bir filamenttir. Çatlakları önlemek için ısıtmalı bir yatak ve kapalı baskı alanıyla kullanmak gerekir.
ASA, otomotiv parçaları ve kamp/dış mekan donanımları ve dekorasyonları için kullanılır.
3D Baskı için En Esnek Filamentler
Bu filamentler, kırılmadan bükülebilen, döndürülebilen ve yine de orijinal şekline geri dönebilen malzemelerdir.
TPU/TPE
TPE ve TPU filament, bulabileceğiniz en yaygın esnek filamentlerden ikisidir. Bu malzemeler kauçuk gibidir ve istediğiniz gibi bükülebilir veya hareket edebilir. Doğru ekipmana sahip değilseniz ve bu malzemeyle nasıl baskı yapacağınızdan emin değilseniz çok fazla tıkanıklığa yol açabileceğinden kullanımı zor bir malzemedir.
Bu esnek malzemelerin tıkanmasını ve dizilmesini önlemek için çok daha düşük hızlarda yazdırmanız gerekir. Bu, en az yaygın filamentlerden biridir ve genellikle yalnızca özel projeler veya tek seferlik baskılar için kullanılır.
Kompozit Filamentler ve Özel Filamentler
Standart filamentleri ele aldığımıza göre şimdi özel filamentler dünyasına bir dalış yapalım. Bu filamentler en yaygın filamentler değildir ve çoğunlukla özel projeler için kullanılır.
Wood (Odun)
Ahşap filamentler, 3D nesneye sunta veya gerçek ahşap görünümü ve hissi verir. Gerçek gibi görünse de, yanılmayın, aslında sadece ahşap elyafla doldurulmuş bir PLA’dır.
Bu kompozit filement türü gerçek ahşabın özelliklerinin çoğunu verir.
Nesneleriniz kesilebilir, boyanabilir ve hatta son rötuşları yapmak için zımparalanabilir.
Metal
Toz metal ile PLA veya ABS’nin bir karışımıdır.
Genellikle metal pirinç, bronz, alüminyum, çelik veya bakır olur. Tipik olarak, plastik/metal oranının 50/50 karışımını bulabilirsiniz. Bazen, 85/15 metal/plastik oranına kadar bulabilirsiniz.
Bu filamentler metalik bir nesnenin görünümüne, hissine ve ağırlığına sahiptir. Parlak bir görünüm elde etmek istiyorsanız, işlem sonrası küçük bir cila işinizi görecektir.
Metal filament seçenekleri oldukça aşındırıcıdır ve nozülünüzü oldukça hızlı bir şekilde aşındıracaktır. Bu filamenti kullanıyorsanız nozülünüzü sık sık değiştirmeye hazır olun.
Metal filament, takılar, aletler, oyuncaklar, aksesuarlar, PLA veya ABS ile oluşturacağınız hemen hemen her yerde kullanılabilir.
Renk değiştiren
Sıcaklığına bağlı olarak başta renk olmak üzere fiziksel özellikleri değişebilmektedir.
Filamentin değişebileceği renkler biraz sınırlı olsa da, filamentin kullanımı çok eğlenceli. Temel malzeme yine renk değiştiren parçacıklarla karıştırılmış PLA veya ABS’dir. Bu filamentler, standart PLA veya ABS filamentleri ile baskı yapmaya benzerdir.
Umarım bu kılavuz 3D baskı filamentleri dünyasını daha iyi anlamanıza yardımcı olur. O kadar çok var ki, çok hızlı bir şekilde kafa karıştırıcı olabilir. Projeniz ne olursa olsun, bunun için bir filament mutlaka vardır.
Sadece kullanmaya çalışmadan önce filamentinizi anladığınızdan emin olun. Başlangıç olarak baskı sıcaklıklarını, hızlarını, kimyasal özelliklerini ve karakteristiklerini bilmeniz gerekir.
Kumtaşı
Baskı filamentinize kumtaşı karıştırmak, bitmiş ürünlerinizi mimari, müze veya peyzaj sergileme ve yapısal ihtiyaçlar için ideal hale getirebilirsiniz.
PLA ile karıştırılmış tebeşir tozu parçacıklarından yapıldığı için gıda açısından güvenli değildir ve kompozit olmayan malzemelere göre daha kırılgandır.
Manyetik demir
Bu tür bir filament ile kendi mıknatıslarınızı 3D olarak yazdırabilirsiniz. Baskı sıcaklığı ve akışının özel olarak izlenmesi gereken başka bir türdür, ancak güçlü ve elverişli yüzeylerde yapışma sağlar.
Reçine Filamentler
Bu reçineler ilk olarak 3D baskı için tasarlanmış temel fotopolimerlerdir. İlk ortaya çıktıklarında, şeffaf sarımsı bir renklerle sınırlıydı, ancak SLA ve DLA baskı daha ucuz ve daha erişilebilir hale geldiğinden, renkleri ve opaklığı genişledi.
Şirketler baskıları pratik amaçlarla kullanmaya başladıkça, mekanik aşınma ve yıpranmaya dayanabilecek daha az kırılgan reçinelere ihtiyaç duyuldu.
ABS’nin esnekliğini ve gücünü diğer filament bazlı baskı malzemeleriyle SLA veya DLA baskının benzersiz katmanlama işlemiyle birleştiren reçineler, yüksek aşınma direncine ihtiyaç duyan yazıcılar arasında popülerdir.
SLA ve DLA baskı için dökülebilirlik her zaman yüksek öncelikli olmuştur. Dişçilik ve mücevher üreticileri gibi endüstriler, metalde dökülmek üzere tasarlanmış parçalar üretmektedir ve bu tür bir reçine ile prototiplerinin ihtiyaç duyulan şekillere dönüşmesi kolaydır.