Btt Octopus Bigtreetech firmasının geliştirmiş olduğu , oldukça popüler olan 3d yazıcı anakartlarından birisidir.
BTT Octopus v1.0 ve v1.1 olmak üzere iki farklı versiyonu bulunmaktadır.
Versiyonlar arasında ciddi farklar olmamakla beraber v1.1 versiyonunda sadece birkaç komponent markası değişmiş ve ufak hatalar düzeltilmiştir diyebiliriz.
Resmi BTT Octopus kılavuzuna buradan ulaşabilirsiniz.
[tabs type=”horizontal”]
[tabs_head]
[tab_title] Bağlantı Şeması [/tab_title]
[tab_title] Kablolama [/tab_title]
[tab_title] Pinler [/tab_title]
[tab_title] Ebat[/tab_title]
[/tabs_head]
[tab]
[/tab]
[tab]
[/tab]
[tab]
[/tab]
[tab]
[/tab]
[/tabs]
Btt Octopus Teknik Özellikler
- ARM Cortex-M4 STM32F446ZET6 180MHz’de 32 bit mikrodenetleyici
- Klipper ve Marlin yazılımları için destek
- Raspberry Pi için arayüzler (GPIO ile USB ve UART)
- 4 adede kadar hotend desteği
- 12V(4A), 5V(8A) ve 3.3V(1A) güç kaynağı sağlamak için entegre DCDC
- 6 adede kadar kontrol edilebilir fan ve voltaj seçimi imkanı ile 2 adet kontrolsüz fan (Vin, 12V ve 5V)
- Fanlarda kısa devreye karşı koruma
- USB kullanarak yazdırmak için seri emülasyona izin veren USB-C konektörü
- Neredeyse tüm ekranlarla uyumluluk
- Yüksek performanslı MOSFET’ler, ısıtma hızını ve verimliliği artırır
- Kolayca değiştirilebilen koruma sigortaları
- Z ekseni için çift motor çıkışı
- USB (önerilen) ve DFU (ileri düzey kullanıcılar) ile güncellemeyi destekleyen önyükleyicideki iyileştirmeler
- 32K EEPROM (AT24C32)
- RGB LED’ler ve Neopixel için konektörler
- WiFi arayüzü için konektör (ESP8266)
- PT100 arayüzü (soketteki plakaya kaynaklanmış INA8 amplifikatör 26AIDR gerektirir)
- Termistörlerde kısa devreye karşı koruma.
- BLTouch desteği ve benzerleri için tasarlanmış ve diğer ABL sistemleri tarafından kullanılabilen bir konektör
- ROBE portu, BAT85 diyotu kullanmaya gerek kalmaması için bir optokuplör ile ekstra koruma
- Gelecekteki genişletme modülleri için 6P6C RJ11 konnektörü üzerinden CAN BUS
- MAX31865 gibi SPI modülleri için SPI BUS genişletme portu
- I2C modülleri için I2C BUS genişletme portu
- Modüller için destek Röle ve UPS
Btt Octopus Kurulum İşlemleri
BTT Octopus üzerindeki çok sayıda giriş ve çıkışı ilk bakışta karmaşık bulabilirsiniz. Özellikle de güç giriş ve çıkışlarının kablo bağlantılarını. Tıpkı BTT SKR Pro V1.2 gibi, Octopus da sadece Octopus anakartına güç sağlamak için farklı bir Güç Kaynağı Ünitesinin (PSU) kullanılmasına izin verir. Ayrıca ayrı PSU’lar step sürücülere veya ısıtmalı yatağa bağımsız olarak güç sağlayabilir.
Başlangıçta şaşırtıcı olsa da BTT Octopus diğer 3D yazıcı anakartları kadar basittir.
Güç Kaynağı Jumperları
Fabrikada önceden takılmış olsa da, BTT Octopus anakartına bir Güç Kaynağı Ünitesinden (PSU) güç vermeden önce güç jumper’ının çıkarılması gerekir.
Ancak anakarta USB-C bağlantı noktası üzerinden güç vermek istiyorsanız, önceden aygıt yazılımını yükleyin. Daha sonra, eğer önceden çıkarılmışsa, güç başlığı pinlerini köprülemek için bir jumper takın. Ancak bu işlem, anakarta güç vermenin yerine geçecek bir yöntem değildir ve 3D yazıcıyı doğru şekilde çalıştıramaz.
Güç Bağlantıları
3D yazıcı ana kartını çıkarmaya ve takmaya başlamadan önce, Güç Kaynağı Ünitesinin şebekesinin kapalı olduğundan emin olun.
DC güç kablolarının montajı kolay bir iş olsa da, tüm kabloların kutuplarının ve sırasının anakartınkiyle eşleşmesi yani polarite çok önemlidir.
Polarite demek + (kırmızı) kablo pozitif bağlantılara (+) , – (siyah) kablo negatif veya toprak bağlantılarına (-) gider anlamındadır.
DC Girişi
İlk olarak Güç Kaynağı Ünitesini (PSU) BTT Octopus ana kartına bağlayarak başlayalım. PSU’dan gelen kırmızı Pozitif (V+) kabloyu BTT Octopus Pozitif (+) Güç bağlantısına yani kapak üzerindeki 4 numaralı bölüme, PSU’dan Negatif (V-) siyah kabloyu 3 numaralı bölüme bağlayın.
Step Motor Sürücüleri güç Bağlantısı
Step motorlara güç sağlamak için farklı bir Güç Kaynağı Ünitesi (PSU) kullanılıp kullanılmadığına bakılmaksızın, kablolamanın polaritesi aynı olacaktır. Ayrıca, PSU’dan gelen kırmızı Pozitif (V+) kablo iki numaralı Pozitif (+) MOTOR_GÜCÜ terminaline bağlanır.
PSU’dan gelen Negatif (V-) siyah kablo ise terminal kapağında bir numara olarak gösterilen MOTOR_GÜCÜ – terminaline bağlanır.
Isıtmalı Yatak Bağlantısı
Isıtmalı yatak bağlantısı iki aşamada gerçekleşir, ilk olarak Güç Kaynağı Ünitesinin BTT Octopus BED_POWER terminallerine kablolanması. İkinci olarak, ısıtmalı yataktan gelen pozitif ve negatif kablolar BED_OUT terminallerine bağlanır.
BED POWER
İlk olarak PSU’dan kırmızı Pozitif (V+) kabloyu altı numaralı + BED_OUT terminaline bağlayın. Ardından PSU’dan Negatif (V-) siyah kabloyu terminal kapağında beş numara olarak gösterilen BED POWER – bağlantısına bağlayın
Yatak Bağlantısı
Önceki bağlantılara benzer şekilde, ısıtmalı yataktan gelen kırmızı Pozitif (+) kablo terminal kapağında yedi numara ile gösterilen pozitif (+) BED_POWER terminaline bağlanır. Isıtmalı yataktan gelen Negatif (V-) siyah kablo ise terminal kapağında sekiz numara olarak gösterilen BED_POWER – terminaline bağlanır.
Bazıları polaritenin önemli olmadığını iddia etse de, birçok ısıtmalı yatakta bu kritiktir. Özellikle de LED’leri alt tarafa takılı olanlara zarar verebileceğinden. Bu LED’ler ısıtmalı yatağa sağlanan gücü gösterir ve PID ayarı ile kontrol edildiğinde titrer. LED’ler veya diğer bileşenler nedeniyle, birçok ısıtmalı yatağın üzerinde işaretlenmiş pozitif ve negatif işaretler ve kontaklar vardır.
Hotend Isıtıcı Bağlantısı
3D yazıcılar için ısıtma elemanları polariteye duyarlı değildir ve bu nedenle kabloların üzerinde genellikle herhangi bir işaret yoktur.
BTT Octopus’ta dört adede kadar hotend bulunması çoğu kullanıcının ihtiyaçlarını fazlasıyla karşılamaktadır. Bununla birlikte, tek bir hotend kullananlar için, ısıtma elemanı HEAT0 terminaline bağlanır.
Çoklu hotend kurulumları kullananlar ilk ısıtma elemanını HEAT0 terminaline, ikincisini HEAT1’e, üçüncüsünü HEAT2’ye ve son olarak dördüncüsünü HEAT3’e takarlar.
Termistörler
Benzer şekilde, termistörler kutuplara duyarlı değildir ve her iki şekilde de takılabilirler. Ancak BTT Octopus dört adede kadar hotend’i desteklediğinden, doğru termistörün ilgili bağlantılara yerleştirilmesi gerekir.
Ancak, ön tarafta hızlı bir referans olarak kullanılabilecek bir bilgi yoktur. Bununla birlikte, soldan sağa doğru çalışıldığında;
- ilk termistör bağlantısı ısıtmalı yatak için TB’dir.(termistor bed)
- İkinci bağlantı (T0) birinci hotend termistörü için
- üçüncü bağlantı T1 ikinci hotend için
- T2 üçüncü hotend için
- en sağdaki T3 dördüncü hotend termistörü içindir.
Termistörünüzü değiştirirseniz ve yukarıda gösterildiği gibi iki pimli bir JST-XH konektörü yoksa. O zaman büyük olasılıkla uzun siyah bir Dupont bağlantısı olacaktır.
Step Sürücü Jumper Konfigürasyonu
Değiştirilebilir step sürücü bağlantılarına sahip BTT Octopus, pratik olarak herhangi bir step sürücünün kullanımını kolaylaştırır. Böylece, 3D yazıcınız için en iyi performansı optimize etmek üzere uyarlanmış farklı step sürücüler kullanabilirsiniz.
Ayrıca, farklı step sürücülerini kullanabilmek için başlık pinlerinde jumperlar kullanılır. Dahası, bu jumperlar başlık pinleri arasında köprü kurarak step sürücünün anakartla doğru şekilde iletişim kurmasını sağlayan kanallar oluşturur.
SPI Step Sürücü
BTT Octopus üzerinde SPI step sürücüleri kullanıyorsanız bu özellik fabrika çıkışı olarak ayarlanmış şekilde gelir. Yani pinleri değiştirmenize gerek yoktur.
UART Destekli TMC2208, TMC2225, TMC2209, TMC2226 Step Sürücüleri
SPI sürücüleri birden fazla jumper gerektirirken, BTT Octopus üzerinde UART modunu etkinleştirmek yalnızca tek bir jumper gerektirir. Ayrıca, ikinci ve üçüncü sıra başlık pinlerini birleştiren ikinci sütuna bir jumper yerleştirilmesi gerekir.
A4988, 8825 step sürücüleri
Benzer şekilde, A4988 ve DRV8825 step sürücüleri, başlık pimlerinin ilk sütunundaki birinci ve ikinci sırayı birleştirmek için yalnızca tek bir jumper gerektirir. Ayrıca bu durum, A4988 için varsayılan adımlama hızını 16 olarak ayarlar.
Step Sürücü Yerleşimi
BTT Octopus çeşitli step sürücülerini desteklese de, montaj sırasında step sürücülerinin yönü doğru olmalıdır. Dahası, step sürücülerin üzerinde EN pinleri işaretlidir bu işaret sürücüleri anakart üzerindeki EN pinine doğru şekilde hizalamayı kolaylaştırır. Ancak BTT Octopus üzerindeki serigrafide EN pininin yeri belirtilmediğinden, bu pin step sürücü üzerinde sol köşededir.
Sensorless Homing Özelliği
Standart olarak takılı olmasa da, sensorless homing özelliğini etkinleştirmek için DIAG pinini bağlamak için kullanılan jumperlar anakartın daha aşağısında bulunur. Özellikle, termistör ve hotend bağlantıları arasında yer alırlar.
Daha sonra sensörsüz yön bulma özelliği, tercih edilen adım sürücüsü/sürücüleri için DIAG başlık pinlerine bir jumper yerleştirilerek etkinleştirilir. Ayrıca, bunların ne olduğunu gösteren bir serigrafi olmadığından, bunları aşağıda bulabilirsiniz ayrıca X DIAG pini en soldadır.
Sürücü: | ||||||||
X | Y | Z | Z2 | E0 | E1 | E2 | E3 | |
X | Y | Z | Z2 | E0 | E1 | E2 | E3 |
Step Sürücü Kablolaması
BTT Octopus farklı modellerde 3D yazıcı kurulumunu desteklediğinden, step motor kablolarının BTT Octopus’un yönüne uyması için yeniden kablolanması gerekebilir.
Ancak nasıl ilerleyeceğinden emin olmayanlar için konuyu biraz açıklayalım. Özellikle, NEMA 17 step motorlar çiftler halinde bağlanmış iki bobinle çalışır. Bu nedenle, 1A ve 1B olarak bilinen ilk çift, step motoru tek yönde hareket ettirir. Böylece 2A ve 2B olarak bilinen ikinci çift, stepi ters yönde hareket ettirir.
NEMA 17 step motor kablolaması marklara göre değişir.
Ancak, step motor kablolarının yönünü gösteren yukarıdaki resim yardımcı olacaktır.
Endstoplar için Limit Anahtarları
Limit anahtarları ve endstop için kablolama basittir. Limit anahtarlarından gelen kablolar anakart üzerindeki ilgili endstoplara takılır.
Endstop pinleri aşağıdaki gibidir,
3.3V |
Siyah (GND) |
Beyaz (Sinyal) |
Filament Sensörü
Filament sensörü bağlantıları endstop pinlerinin altında yer alır. Ayrıca, kablolama yönü, konektörün üstündeki voltaj pimi, orta pim toprak ve sinyal pimi altta olacak şekilde limit anahtarlarıyla aynıdır.
Pin bağlantı özellikleri aşağıdaki gibidir
3.3V |
Siyah (GND) |
Beyaz (Sinyal) |
BTT UPS 24V
PWR-DET, serigrafi etiketli birkaç bağlantıdan biri olduğu için PWR-DET girişini bulmak kolaydır. Bununla birlikte, ilk fan konektörünün (FAN0) üzerinde, voltaj pimi üstte, toprak pimi ortada ve sinyal pimi altta olacak şekilde yerleştirilmiştir. Ancak BTT UPS 24V’un çalışması için sadece sinyal pimi gereklidir.
Güç Kaynağı Kontrolü
Şüphesiz otomatik kapanma özelliğine sahip olmak 3D yazıcılarda kullanışlı bir özellik olabilir. Bu nedenle, 3D yazıcıların güç kaynağını bir röle kullanarak kontrol etmek isterseniz rölenin LCD EXP1 konnektörünün solundaki PS_ON konnektörü üzerinden takılması gerekir. Ayrıca, üst pin sinyal, alt pin ise topraktır.
LCD Kurulumu
On pinli şerit bağlantı kabloları EXP1 ve EXP2 konnektörlerine takılır
Ancak, bağlantıların hem LCD hem de BTT Octopus üzerinde eşleştiğini iki kez kontrol edin. Örneğin, LCD üzerindeki EXP1, anakart üzerindeki EXP1 konektörüyle eşleşmeli.
TFT Dokunmatik Ekran Kurulumu
BTT Octopus Kurulum Kılavuzundaki nispeten basit bir diğer adım da TFT dokunmatik ekranın kurulmasıdır. Özellikle Bigtree-Tech’in TFT ekranını kullananlar için. Kablonun bir ucu ekranın arkasına girerken, diğer ucu kurulumu kolaylaştırmak için ters çevrilebilir.
Ancak, polarite ve kablo yönü hem BTT Octopus hem de TFT dokunmatik ekranla eşleşmelidir. Örneğin, BTT Octopus üzerindeki alt 5V pimi TFT35 E3 dokunmatik ekran üzerindeki en sağ 5V pinine gitmelidir.
RESET |
RX |
TX |
GND |
+5V |
TFT35 E3
BIGTREE-TECH’in TFT35 E3’ü birçok kişi için popüler bir seçim olduğundan, ekranı bu kılavuza dahil etmek mantıklıdır. Ayrıca, yukarıdaki ve aşağıdaki örnek TFT35 E3 için pin düzenini göstermektedir. Özellikle, Sıfırlama pimi en solda ve 5V pimi TFT kartının kenarına en yakın konumdadır.
RESET | RX | TX | GND | +5V |
Fan Kurulumu
Şüphesiz, altı kontrol edilebilir ve iki sabit fan bağlantısına sahip olmak herkes için yeterli olacaktır. Bununla birlikte, fanlara sağlanan voltajın kutuplarının doğru olduğundan emin olmak için ekstra özen gösterilmesi gerekir. Özellikle de BTT Octopus V1.0 anakarta sahip olanlar için, kartın arkasındaki serigrafi yanlış işaretlenmiştir. Bu durum BTT Octopus anakartın V1.1 versiyonu ile hızlı bir şekilde düzeltilmiş olsa da. Bununla birlikte, fanları herhangi bir 3D yazıcı anakartına bağlarken her zaman dikkatli olunmalıdır.
Fan Voltaj Seçimi
BTT Octopus bir fanı 5V, 12V veya 24V ile besleyebilse de, voltaj fanın voltajıyla eşleşmelidir.
Fan voltajını değiştirmek kolaydır, ilk başlık pini sırası 24V, orta sıra 12V ve üst sıra voltajı 5V’a ayarlar.
Fan Pinleri: | ||
5V | 5V | |
12V | 12V | |
24V | 24V |
Polarite
Sürüm 1.0’da serigrafi ile ilgili bir sorun olsa da, fan kablolarının kutupları aynı kalmıştır. Özellikle, siyah Negatif (-) kablo kenara en yakın konumdadır ve kırmızı Pozitif (+) kablolar voltaj seçim başlığı pimlerinin hemen altındadır.
Yakınlık Sensörleri
BTT Octopus’un bir başka harika özelliği de yakınlık sensörlerine sağlanan voltajın da tıpkı fan çıkışları gibi değiştirilebilir olmasıdır. En soldaki pin voltajı 24V’a ayarlarken, ortadaki pin voltajı 12V olarak değiştirir ve en sağdaki pin voltajı 5V’a ayarlar.
Sensör Voltaj Pinleri: | |||
24V | 12V | 5V | |
24V | 12V | 5V |
BLTouch Kurulumu
Şüphesiz 3D yazıcıya bir prob eklemek birçok fayda sağlar fakat birçok model bltouch olduğu için hepsinin kablo renkleri aynı değildir. Genel itibariyle kullanılan renklere ait bilgiler doğrultusunda;
Örneğin, toprak (Kahverengi veya Mavi) kablosu en üstte yer alırken, beyaz sinyal kablosu en altta yer alır.
GND |
+5V |
SIGNAL |
GND |
SIGNAL |
NeoPixel
BTT Octopus’a RGB NeoPixels veya Ws3812 LED’ler takmak isteyenler için, topraklama kablosu sol pime bağlanırken, orta pim sinyal ve sağ pim voltajdır.
Ground (Black) | Signal (Green) | Voltage (Red) |