3d Yazıcı Satın Alma Rehberi sayesinde ilk kez 3d yazıcı satın alacaksanız, 3d yazıcı alırken nelere dikkat edilmeli, ve ihtiyacınıza en uygun 3d yazıcı nasıl tespit edilir bunlardan bahsedeceğim.
Doğru 3D yazıcıyı seçmek giderek daha zor hale geliyor çünkü 3d yazıcı piyasasında hem şirketlerin hem de yeni modellerin sayısı sürekli artıyor. Bununla birlikte 3d baskıya yeni başlayanlar için daha önceden yazdığım 3d baskı nedir? Yeni Başlayanlar İçin Rehber makalesine göz atabilirsiniz.
3d Yazıcı Satın Alma Rehberi
Sormanız gereken 5 soru
3d Yazıcı Satın Alma Rehberi içerisindeki en kritik konu, ihtiyacınızı belirlemeye yönelik olarak sormanız gereken 5 temel sorudur.
Hangi 3D yazıcının sizin için doğru olduğuna karar vermek için şu soruları kendinize sorun;
- Bütçe?
- Malzeme?
- Baskı hacmi?
- Kullanım kolaylığı?
- Nereden satın alınır?
Bütçe?
Bütçe çok önemli çünkü 3D yazıcılar halihazırda yaklaşık 3500 TL den (Bluer v3) başlayan fiyatlarla temin edilebiliyor.
Malzeme
Hangi malzemeyi işlemek istediğiniz de çok önemlidir. Özellikle reçine yazıcılar (SLA cihazlar) daha yüksek maliyetlidir. Bkz : 3d baskı kalitesi karşılaştırması
FDM yazıcılar (plastik filament kullanan cihazlar) daha ucuzdur. Filamentler de reçineden daha ucuzdur ve işlenmesi daha kolaydır.
Bununla birlikte, bazı filamentler sıcak baskı yatağı veya hotend tarafında yüksek sıcaklıklar gerektirir, bu nedenle bunu da önceden düşünmelisiniz. Metal filamentler, ahşap filamentler ve karbon filamentler* her FDM yazıcı tarafından işlenemez. Bkz : 3d Yazıcı Filament Çeşitleri
Baskı Hacmi
Baskı hacmi, baskı alanının boyutunu ifade eder. Yazıcının baskı alabileceğiniz maxiumum baskı alanı boyutları içerisinde baskı alabilirsiniz.
Elbette bu sınırların dışına çıkabilirsiniz. Örneğin basmak istediğiniz nesnenin boyutu çok büyükse, nesneyi parçalara bölerek, her seferinde bir parça basabilir ve sonrasında kendiniz baskınızı birleştirebilirsiniz.
Kullanım Kolaylığı
İlk kez 3d yazıcı satın alacaksanız, kullanım kolaylığı çok önemlidir. Gerek kurulum aşamasında, gerekse baskı konusunda kafa karışıklığı yaratmayacak bir model tercih etmek önemlidir.
Günümüzde çoğu yazıcı %70-80 oranında monteli olarak satılmaktadır. Bu sayede sadece birkaç parçayı birleştirip, kablo bağlantısı yaparak, baskıya hazır hale getirebiliyorsunuz.
Cura, Simplify3D veya diğer iyi bilinen dilimleyicileri destekleyen yazıcıları tercih etmek de önemlidir. bkz : Cura Nasıl Kullanılır – Adım Adım Cura Kılavuzu
Diğer önemli bir nokta malzemedir. FDM baskıda, neredeyse baskı sonrası hiç işlem gerekmez, ancak reçine yazıcılarda durum farklıdır. Ayrıca sentetik reçinenin işlenmesi kritiktir; kişisel koruyucu ekipman olmadan yapılamaz. Bunun nedeni sentetik reçinenin zehirli olmasıdır. Bkz : 3D baskı zımpara, parlatma ve boyama işlemleri nasıl yapılır?
Nereden Satın Alınır?
Bu konu da aslında kritiktir. Buradaki en temel konu satış sonrası destektir. Birçok satıcı, ürünü satar ve kenara çekilir. Sizi oluşabilecek sorunlarla baş başa bırakır. Bu noktada satış sonrası servisi, hizmeti, desteği olan firmaları tercih etmek çok önemlidir.
Şahsen şu ya da bu firmadan alın şeklinde bir isim vermeyeceğim. Lakin kullanıcı yorumlarını mutlaka okuyarak karar verin.
Aynı cihazı birçok yerde farklı fiyata bulmak mümkün. Fiyatların bu kadar farklı olmasının temel nedeni, bazı satıcıların çok para kazanma hırsı diyebilirim. Bu pazarı çok iyi bildiğim için bunu net olarak belirtebilirim. Piyasada aynı model için ortalama bir fiyat eğrisi bulmak oldukça zor. Dolayısıyla bütçenize en yakın olan satıcıdan almak mantıklıdır.
Türkiye’de 3d yazıcı satış mantığı şöyle işliyor;
Örneğin Creality markasının Türkiye’de 3 ana distribitörü var. Bu distribitörler üzerinden satışlar iki şekilde gerçekleşiyor.
Alt bayi üzerinden satış
Siz alt bayiden ürün aldığınızda, sipariş ana bayiye iletiliyor ve ana bayi cihazı kargo yaparak gönderiyor. Birde alt bayilerin stoklu satışları var o konuya şimdi girmeyeceğim.
Kendi Satışları
Tıpkı alt bayiler gibi kendileri de online siteleri üzerinden cihaz satışı yapıyorlar ve direkt olarak size kargoluyorlar.
Fakat iki yöntem arasında ciddi fiyat farkı oluşuyor. Bununla ilgili olarak çok detaylı bilgiler verebilirim fakat bu konunun yeri burası olmadığı için başka bir makale de değineceğim.
Marka Seçimi
3d yazıcılar hakkında fazla bilgisi olmayanlar ya da teknik sorunlarla uğraşmak istemeyenler genellikle tanınmış markalara yönelirler.
3D yazıcı üreticilerinden en popüler olanları Makerbot, XYZPrinting ve Ultimaker
Creality, da Vinci ve diğer Asya markalarının yanı sıra bazı Alman, Hollandalı ve ABD’li üreticiler de piyasada bulunabilir.
Baskı kalitesi yalnızca cihaza değil, aynı zamanda kullanılan yazılıma ve onu kullanan kişinin becerilerine de bağlıdır. Deneyimli kişiler ucuz cihazlarda bile çok iyi baskılar alabilirken, yeni başlayanlar ve acemiler en iyi cihazlarla bile ilk başta başarısız baskılar alabilir bu da çok normal bir durumdur.
Bu sebeple her zaman en pahalısı en iyisi diyemeyiz.
FDM mi SLA mı?
Hobi kullanımı için FDM en popüler olanıdır. Bu makalede bu iki tip teknolojinin detaylarına girmeyeceğim çünkü daha önceden bununla ilgili bir makale yayınlamıştım. Bkz : 3d baskı kalitesi karşılaştırması
FDM – Artılar/Eksiler
FDM yazıcılar veya filament yazıcılar masaüstü sektöründe en yaygın satılan cihazlardır.
Filament yazıcılar uygun maliyetlidir. Küçük işletmelerde prototip oluşturmanın yanı sıra, örneğin mimarlık ofislerinde ve benzerlerinde gösteri amaçlı modeller oluşturmak için uygundurlar. Ancak takı, süs eşyası ve oyuncak üretmek için de kullanılabilirler.
Bununla birlikte, FDM yazıcılar ev kullanımı için mükemmeldir:
- Ffilament çeşidi oldukça fazladır
- Cihazların kullanımı nispeten basittir
- Baskı kalitesi ışıkla sertleşen reçine kadar stabil değildir
SLA, DLP, MSLA – Artılar/Eksiler
Reçine yazıcılar Vat fotopolimerizasyon ile çalışır. Bu, sıvı reçinenin UV ışığı altında sertleştirildiği anlamına gelir. Burada da istenen model katman katman oluşturulur.
Sıvı reçine bir kap içinde bulunur. Fotopolimer reçine, bu kabın şeffaf tabanından UV ışığı ile istenilen şekle göre sertleştirilir.
Kabın içinde bir platform bulunmaktadır. Işığın platforma çarptığı yerde reçine sertleşir. Platform, her katman oluşturulduktan sonra tankın içinde biraz daha ilerler ve nesneyi de kendisiyle birlikte havuzun içine çeker.
Çoğu zaman, Vat polimerizasyon teknolojisi olarak değil, SLA, stereolitografi olarak görürsünüz. SLA kısaltması genellikle Vat polimerizasyonu ile eşanlamlı olarak kullanılır, ancak aslında bu teknolojinin bir alt kategorisidir.
Basitçe söylemek gerekirse, bazı Vat polimerizasyon süreçleri ışık kaynağı olarak lazer noktaları kullanırken, diğerleri UV ışığı (vokseller) veya LCD ekranlar kullanır. Her üç teknoloji de istenen bileşeni oluşturmak için tanktaki ışığa duyarlı reçineyi sertleştirmek için kullanılmıştır.
Avantajlarına gelecek olursak;
- Nesneler FDM baskıya karşı son derece pürüzsüz bir yüzeye sahiptir.
- Yazıcılarda çok ince detaylar üretilebiliyor ve FDM yazıcılara göre çok daha hassas çalışılabiliyor.
- Reçine yazıcılar daha hızlıdır.
- Nesneler daha serttir, çünkü katmanlar birbirine daha iyi tutunur.
Dezavantajlarına gelecek olursak;
- Yüksek çözünürlüklü SLA yazıcılar daha pahalıdır
- Reçine zehirlidir. Bu nedenle reçine ile çalışırken daima koruyucu gözlük, solunum koruması ve kimyasallara dayanıklı eldivenler giymelisiniz
- Reçineler, filamentten daha pahalı olduğu için malzeme maliyetini artırır.
Hangi Özellikler Gerekli?
3D yazıcılar akla gelebilecek ve gelemeyecek tüm tasarımlara sahiptir: Koruyucu muhafazalı ve dolayısıyla kapalı bir baskı odası, filament sensörlü veya sensörsüz, baskı izleme için kameralı veya kamerasız, WiFi’li veya WiFi’siz.
Aksesuarlar : Isıtmalı baskı yatağı,HD kamera, sensörler, ikinci ekstrüder, ikinci Z ekseni vb
Açık olmak gerekirse, Her bir aksesuarın ne kadar kullanışlı olduğu, yazıcıyla ne yapılacağına bağlıdır. Eğer sadece PLA kullanarak ucuz bir yol arıyorsanız, herhangi bir aksesuara ihtiyacınız yok.
Ancak işlenen filamente, planlanan bileşenlerin boyutuna ve yazıcının kullanımına bağlı olarak, farklı aksesuarlar yararlı olabilir.
Kapalı veya Açık Kasa 3d Yazıcı Seçimi
Özellikle hataya eğilimli ve sıcaklığa duyarlı filamentlerle (örn. ABS) çalışırken kapalı kasa 3d yazıcılar her zaman iyidir.
Bunun nedeni, kapalı muhafazanın hava akımlarını dışarıda tutmasıdır. Ayrıca baskı alanındaki sıcaklığın sabit kalmasını sağlar.
Baskı Yatağı Türü
Baskı yatağı türü yani yapı plakası seçimi de kişiden kişiye değişmekle beraber, manyetik ve esnek olan çelik baskı levhaları çok popülerdir. Özellikle PEI kaplamalı modeller, hem baskının iyi yapışmasını hem de baskı sonrası modeli kolayca çıkarmanızı sağlar. Bkz : 3d yazıcı için en iyi baskı yüzeyleri
Kameralar ve sensörler
3D yazıcı üzerindeki kameralar ve sensörler baskı sürecini izlemek için kullanılır. Örneğin bir filament sensörü, filamentin bitip bitmediğini kontrol eder. Filament makarası boşsa, baskı işlemi durdurulur.
Kameralar ise uzaktan baskıyı izlemenize olanak sağlar. Çok gerekli bir özellik olmasa da kullanımı yaygındır.
Extruder seçimi
Doğrudan tahrikli extruder (direct drive) ya da Bowden türü ekstruder seçimi aslında kullanmak istediğiniz filament türüne göre değişmekle beraber, her ikisinin de avataj ve dezavantajları vardır. Bu konu hakkında daha önce yazdığım Extruder Seçimi Nasıl Yapılır? Direct Drive Vs Bowden Karşılaştırma konusuna bakabilirsiniz.
3d Yazıcı Satın Alma Rehberi umarım sizler için faydalı olmuştur. İlk kez yazıcı satın alacaksanız, çok acele karar vermeden, iyice araştırarak ihtiyacınıza en uygun yazıcıyı almanızı öneririm.