3D Yazıcı Bakım konusu çoğu zaman unutulur ve pek umursanmaz. Fakat birkaç yüz saatlik baskıdan sonra bazı 3D yazıcı bakım görevlerini yerine getirmemiz gerekir. Böylece 3D yazıcınızın iyi çalışacak ve hatasız baskı şansınızı arttıracaktır.
V yuvalı tekerlekleri kontrol edin
Birkaç yüz saatlik baskıdan sonra, V-yuvası tekerleklerini kontrol etmek iyi bir fikirdir. Zamanla bu tekerlekler gevşeyerek baskı kalitesini düşürebilir. Tekerlekleri manuel olarak döndürmeye çalışın ve döndürülüp döndürülemediklerine bakın. Eğer kolayca döndürebiliyorsanız, muhtemelen gevşemişlerdir ve eksantrik somunu sıkmanız gerekir.
Ben genellikle bu tekerlekleri serbestçe döndüremeyinceye kadar sıkarım, ancak düz noktalar oluşturacak kadar da sıkmam. “Sıkılığın” iyi bir ölçüsü tekerleği döndürmek ve kızağın hareket ettiğini görmektir. Ya da tekerlekleri elle döndürmek için biraz güç gerekene kadar sıkın.
Tekerlekler çok fazla sıkılırsa, tekerlekler üzerinde bir miktar “toz” biriktiğini ve bunun da erken aşınmalarına neden olduğunu fark edeceksiniz. Normal POM tekerleklerini daha sert ve daha uzun ömürlü olan PC V-slot tekerleklerle de yükseltebilirsiniz
PTFE tüpünü kontrol edin
PTFE kaplı bir hotend kullanıyorsanız (ekonomik 3D yazıcıların çoğunun kullandığı gibi), PTFE tüpünü de zaman zaman kontrol etmek iyi bir fikirdir. PTFE tüpü nozüle temas ettiğinden, tüpün küçük bir bölümü bozulmaya başlar ve bu da baskı sorunlarına neden olabilir. Tel çekme veya tıkanma ile ilgili sorunlarınız varsa, büyük olasılıkla tüpü çıkarmanın ve küçük bir bölümü kesmenin ve ardından tüpü tekrar hotend’e takmanın zamanı gelmiştir.
Nozul ile tüp arasında tıkanmalara yol açabilecek küçük bir boşluk olmasını önlemek için PTFE tüpünü 90 derecelik bir açıyla keserek nozulla aynı hizada olacak şekilde yerleştirmek çok önemlidir. Aşağıdaki resimde, ısı kesicinin içindeki PTFE’nin nozüle temas etmediğini ve filamentin sıkışabileceği küçük bir boşluğa sahip olduğunu görebilirsiniz.
Genellikle, PTFE tüpünü kestikten sonra, önce PTFE kuplörünü yarım tur kadar gevşetiyorum, PTFE tüpünü mümkün olduğunca yerleştiriyorum, ardından tüpe biraz basınç uygulamak için kuplörü sıkıyorum. Bu, boşluk olmamasını ve filamentin sıcak uç boyunca iyice itilmesini sağlar.
Birçok ekonomik 3D yazıcı tarafından kullanılan Creality hotend gibi bazı hotendlerde, tıkanma sorunlarını en aza indirmek için hotend içinde küçük bir PTFE tüp parçası kullanan PTFE hotend düzeltmeleri mevcuttur. İnternette biraz araştırma yapın ve yazıcınızda böyle bir şey olup olmadığına bakın ve tutarlı 3D baskı kalitesi için bu modu gerçekleştirin.
Z kılavuz vidalarını gresleyin
Kılavuz vidaların greslenmesi, düzenli olarak yapılması gereken bir başka 3D yazıcı bakım görevidir. Kılavuz vidalar düzgün şekilde greslenmezse, hareket o kadar düzgün olmaz ve Z eksenindeki baskı hataları daha belirgin hale gelebilir. Bunun yanı sıra, kılavuz vida somunları bozulmaya başlayacak ve küçük boşluklara neden olacaktır.
Mil katmanları arasında herhangi bir aşınma belirtisi yoksa, sadece biraz gres yağı eklemek ve iyice yayıldığından emin olmak için birkaç hareket yapmak yeterlidir.
Aşınma belirtileri görürseniz, mili çıkarmanızı ve eski bir diş fırçası ve izopropil alkol kullanarak iyice temizlemenizi öneririm. Yeni gibi görünene kadar bu işlemi tekrarlamak isteyebilirsiniz. Kılavuz vidaları temizledikten sonra yazıcıya takabilir ve gresleyebilirsiniz.
Gelecekte bu 3D yazıcı bakım görevini yapmak istemiyorsanız, POM somunlarına geçmenizi şiddetle tavsiye ederim. Bu tür somunlar herhangi bir gres gerektirmez ve genellikle normal pirinç somunlara kıyasla daha iyi toleranslara sahiptirler.
Yatakları gresleyin ve lineer rayları/çubukları temizleyin
Bazı yazıcılar lineer çubuklar kullanır ve bunların da greslenmesi gerekir. Bunların greslenmesi biraz daha zordur çünkü çubukları çıkarmanız, onları ve yatakları temizlemeniz, ardından yazıcıya geri takmadan önce her şeyi greslemeniz gerekir. Genellikle bunu 1000 saatlik kullanımdan sonra yapmanız gerekir, ancak hareket sorunları fark ederseniz bunu daha hızlı yapmak isteyebilirsiniz.
Fanları temizleyin
Tıpkı bilgisayarınızda yaptığınız gibi 3D yazıcı fanlarının da zaman zaman temizlenmesi gerekir. 3D yazıcınızın fanlarını temizlemek, genellikle göz ardı edilen önemli bir bakım görevidir, ve hatta soğutma performansı üzerinde büyük bir etkisi olabilir.
Örneğin, tozlu bir hotend fanı ısı kırılması için daha yüksek bir sıcaklığa neden olabilir, bu da tıkanmalara yol açar. Düzenli fan temizliği ayrıca fanların kullanım ömrünü uzatarak zaman içinde tasarruf etmenizi sağlar.
Ben basınçlı hava kullanıyorum ve temizlenene kadar fan kanatlarının üzerine üflüyorum. Bunu yaparken, fanı yerinde tutmanız önemlidir, böylece temizlik sırasında dönerek yerinden oynamasını önlersiniz. Kanatlarda basınçlı hava ile temizlenemeyecek kadar çok toz varsa, pamuklu çubuk ve izopropil alkol ile temizlemenizi tavsiye ederim.
Fanların ses çıkardığını ve eskisi gibi dönmediğini fark ederseniz, değiştirmeniz gerekebilir. Daha uzun ömürlü oldukları için çift rulmanlı fanlar almanızı öneririm.
Ekstrüder dişlilerinizi temizleyin
Ekstrüder dişlilerinin temizlenmesi, kolayca göz ardı edilebilecek önemli bir bakım konusudur. baskı sırasında filament sıyrılabilir ve bazı küçük filament parçaları ekstrüderinize, özellikle de filamenti kavrayan ekstrüder dişlilerine sıkışabilir. Bu durum, tutarsız ekstrüzyona ve filament kaymasına neden olabilir, bu nedenle ekstrüderi zaman zaman kontrol ettiğinizden emin olun.
Bazı ekstrüderler dişlilere ulaşmak için sökmenizi gerektirir, ancak diğerlerinin temizlenmesi daha kolaydır. Dişlileri temizlemek ve sıkışmış filamenti çıkarmak için eski bir diş fırçası kullanabilir, ardından basınçlı hava kullanarak kalan talaşları ekstrüderden dışarı üfleyebilir ve zaman içinde güvenilir performans sağlayabilirsiniz.
Nozulunuzu temizleyin
Bir diğer önemli bakım ipucu da nozülünüzü temiz tutmaktır. Nozül etrafında filament biriktirirse, baskı sırasında modelinizin üzerine sızabilir ve başarısız baskılara neden olabilir. Ben genellikle her baskıdan sonra nozulumu ~230C’ye kadar ısıtıp bir parça kağıt havluyla ovalayarak temizliyorum.
Nozulu temizlemek için tel fırça kullanmanızı önermiyorum çünkü nozulu çizersiniz ve nozul deliği hasar görebilir ve diğer küçük baskı kusurlarına neden olabilir.
Baskı yüzeyinizi temizleyin
İnternette insanların ilk katman yapışmasıyla ilgili sorun yaşadığına dair çok sayıda problem konusu var. Çoğu zaman bunun nedeni yanlış yatak tesviyesidir, ancak bu yapışma sorunlarının belki de yarısı baskı yüzeyinin düzgün temizlenmemesinden kaynaklanmaktadır. Yatağa dokunursanız, baskı yüzeyine az miktarda yağ bulaşır ve erimiş plastik iyi yapışmaz. Baskı yüzeyinizi temizlemek, alabileceğiniz en önemli bakım ipuçlarından biridir, çünkü genellikle göz ardı edilir.
İlk olarak, yatağınızda kalan etekler gibi kalan filamentleri çıkarın. Bunları nazikçe çıkarmak için ürünle birlikte verilen metalik kazıyıcıyı kullanabilirsiniz. Kazıyıcı kullanmak, tutkal çubuğu gibi kullanabileceğiniz yapıştırma solüsyonunun bir kısmının çıkarılmasına da yardımcı olacaktır, ancak baskı yüzeyinin zarar görmesini önlemek için nazikçe kazımaya dikkat edin.
Ardından, su ve sabundan oluşan bir çözelti kullanmanızı ve bunu bir mutfak süngeri kullanarak yatağın üzerine yaymanızı, ardından bir dakika boyunca fırçalamanızı öneririm. Pürüzlü bir dokuya sahip bir mutfak süngeri alırsanız, bu aynı zamanda yatağı aşındırarak yapışmaya yardımcı olacaktır. Süngerin pürüzlü kısmı ile baskı yüzeyine çok sert bastırmayın çünkü baskı yüzeyine zarar verebilirsiniz.
Son olarak, bir kağıt havlu kullanarak yatağı kurutuyorum, ardından ayrı bir temiz kağıt havlu ile yatağı baskıya hazır hale getirmek için izopropil alkol kullanarak temizliyorum. Bu baskı yüzeyini temizleme işlemi benim için en iyisi ve bunu yaptıktan sonra hiçbir zaman yapışma sorunu yaşamadım.
Yazıcı vidalarını kontrol edin
3D yazıcıların hareketli parçaları vardır ve uzun süre çalıştırılmaları bazı vidaların gevşemesine neden olabilir. Vidaları zaman zaman kontrol etmek ve düzgün şekilde sıkıldıklarından emin olmak iyi bir 3D yazıcı bakım ipucudur.
Çerçevede kullanılan vidaların yanı sıra, motor kasnaklarınızdaki küçük vidaları da kontrol etmenizi öneririm. İnternette insanların katman kayması gibi görünen sorunlar yaşadığı birkaç sorun gördüm ve bunlar kasnak vidalarının gevşemesinden kaynaklanıyordu. Her zaman olduğu gibi vidaları aşırı sıkmayın çünkü başka sorunlara neden olabilirsiniz.
Kayış gerginliğini kontrol edin
Kayış gerginliği zaman zaman kontrol edilmesi gereken bir diğer husustur. Bu kayışlar uzun süre sıkı kalmalı ve ilk kurulumdan sonra gerdirme gerektirmemelidir. Ancak yazıcınızda kayış gergileri yoksa veya kayış gergilerini yerinde tutan vidalar sıkı değilse, kayışlarınızın gevşediğini fark edebilirsiniz.
3D yazıcınızın kayışlarını sıkarken aşırıya kaçmayın çünkü yarardan çok zarar verebilirsiniz. Kayışları aşırı sıkarsanız, üzerine aşırı yük bindirirsiniz ve ayrıca avara yataklarının ömrünü kısaltırsınız. Bunun yanı sıra, modelinizin dış duvarlarında baskı hataları ortaya çıkabilir.
Kayışları, kayış kasnaklarını iyi kavrayacak kadar sıkın, böylece atlama yapmazlar. İnternette, kayışları bir gitar teli gibi koparılana kadar veya çıkan ses belirli bir frekansa sahip olana kadar sıkmanızı söyleyen bazı tavsiyeler olduğunu gördüm ama ben onlara katılmıyorum. Bu kayışları sıkma yöntemimle iyi sonuçlar aldım ve bence siz de aynı şekilde yapmalısınız.
Kabloları kontrol edin
Bir diğer önemli bakım ipucu da 3D yazıcı kablolarınızı, özellikle de ısıtmalı yatağınızda ve hotend üzerinde kullanılanları zaman zaman kontrol etmektir. Bu kablolar baskı sırasında sürekli hareket eder ve zamanla yuvalarından çıkabilirler
yazılımınızı güncelleyin
Şirketler genellikle önceki sürümlerde mevcut olabilecek bazı sorunları gideren güncellenmiş ürün yazılımı paketlerini piyasaya sürer. Sorunları gidermenin yanı sıra, bazı durumlarda bir ürün yazılımı güncellemesiyle yazıcınıza yeni özellikler de eklenebilir.